Informatie over Krista van Norel

Krista van Norel

Zuiderwijkweg 2

8097 RW Oosterwolde

Mail: krista.bosch@gmail.com

Website: www.kristavannorel.nl

Instagram: kristavannorelbosch

 

Krista van Norel studeerde aan de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving en deed vervolgens een masterstudie Kunst en Educatie bij Artez in Zwolle. Naast het lesgeven in het voortgezet onderwijs werkt ze aan beeldend werk in haar atelier met diverse materialen.

Het werk dat ze maakt is variërend van tekeningen, schilderijen, textielkunst maar bestaat met name uit 3D objecten en installaties met verschillende materialen en licht objecten.
Er zijn verschillende thema’s die een rol spelen in haar werk: Vervreemding en het manipuleren van mens en natuur komen daarin het meest naar voren. Schuilen, groei,  vergankelijkheid en maakbaarheid van het leven spelen ook vaak een rol in haar werk. ‘Ik zoek naar de grens van absurditeit door natuurlijke elementen zoals takken, bomen, menselijke en dierlijke lichaamsdelen te vervreemden en materiaal te bewerken tot realistische absurde beelden’. Vervreemding van het menselijk lichaam is een veelvuldig terugkerend thema in het werk van Krista, door bijvoorbeeld cocon-achtige objecten te ontwerpen of lichtinstallaties te maken die gaan over de maakbaarheid en manipulatie van natuur. Ze wil in die vervreemding ook graag de eenwording met natuur laten zien om de toeschouwer te bevragen hoe we onszelf zien in relatie tot natuur en onze planeet.  De kunstwerken geven gevoelens weer die gaan over grote thema’s in ons leven en tonen vooral de schoonheid en kwetsbaarheid van ons lichaam en de eindigheid van leven voor mens en dier.

Het materiaalgebruik is heel divers. Terugkerende elementen zijn wollen dekens of ruwe wol die verwijzen naar warmte, ze bieden bescherming en verwijzen naar veiligheid. Daarnaast verwijzen ze ook naar nostalgie en vervlogen tijden. Net als het gebruik van oude kastjes, stolpen en  oude soms verdorde takken.  Ze werkt ook graag met natuurproducten die in combinatie met plastic speelgoed of lichaamsdelen een nieuwe betekenis krijgen. In veel werken geeft dit een gevoel en idee naar een andere tijd dan deze werkelijkheid. Dit gevoel wordt ook versterkt door te werken met speciaal groeilicht dat de illusie wekt of de sculpturen daadwerkelijk groeien. Het bijzondere gekleurde licht zorgt voor een interessant contrast met de nostalgische meubelstukken. Het werk geeft richting of prikkelt  de toeschouwer om na te denken over onze rol als mens met betrekking tot natuur en de vergankelijkheid van ons menszijn, waarbij er voldoende ruimte is om zelf een interpretatie te geven.